SULAMISVESISSÄ

Sulamisvesissä
— Radioessee kokonaisuudesta Kanssa / With
Kuunneltavissa YLE Areenassa 2.12.2018 alkaen

Voiko ilmaston lämpenemisen kokea kehossaan? Hengitän jäätä kuin rakastettua, joka on huomenna lähdössä. Kun Arktis sulaa, paljastuu jäähän sitoutunutta mikromuovia, esihistoriallisia viruksia, kauppareittejä, öljy- ja kaasuvarantoja. Ja paljastuu muutakin: riippuvaisuutemme toisista ihmisistä ja toisista lajeista.

Kukaan ei ole saari – edes saari ei ole saari. Olemme yhteydessä toisiimme, hengittäviä soluja, vettä, joka haihtuu ilmakehään ja valuu valtameriin. Vaikka miljoonat erilaiset kehot kokevat lämpenemisen samaan aikaan kanssani, ajattelen tulevaisuutta yksin. En uskalla puhua planetaarisista muutoksista vastaantulijoiden kanssa, koska jaettuna niistä tulisi enemmän totta. Ajatteletko sinäkin jäätä, joka sulaa?

Sulamisvesissä on henkilökohtaisiin äänikirjeisiin perustuva radioessee lämpenemisen ja sulamisen kokemisesta. Se on kirjoitettu ja äänitetty Kuvan Residenssiyhdistys ry:n Utön residenssissä vuorovaikutuksessa saaren sääolosuhteiden kanssa. Lisäksi teoksessa kuullaan sulavia jäätiköitä Islannista ja Norjasta.

Radioesseen rinnalla toteutetaan ääni-installaatio Sulamisvesissä II, joka on esillä Archipelago Mountain -ryhmänäyttelyssä Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory -galleriassa 28.11.-12.12.2018 sekä verkkoversiona: http://www.hennalaininen.net/sulamisvesissa-II

Essee on osa Radiogallerian kokonaisuutta Kanssa / With, joka “tutkii niitä maailman tärkeimpiä asioita, jotka yhdistävät meitä toisimme ja vaikuttavat tulevaisuuteen, jonka teemme täällä, nyt.”

Käsikirjoitus ja ohjaus: Henna Laininen
Äänisuunnittelu: Eero Nieminen ja Henna Laininen
Jäätikköäänitykset ja sävellystyö: Eero Nieminen ja Tom Lönnqvist
Kertoja: näyttelijä Jonnakaisa Risto
Haastateltavat: ilmastotutkija Mikael Hildén, Utön saaren syntyperäinen asukas
Solveig Kovanen, jäälajiharrastaja Eero Nieminen
Solveigin haastattelun suomennosten esittäjä: näyttelijä Seela Sella
Äänikirjeiden lukija: Henna Laininen
Naparetkikuntien äänet: Ole Øwre, Eeva Kemppainen
Raitiovaunun kuljettaja: Jan Saikkonen
Kuraattori: Suvi Sinervo
Vastaava tuottaja: Juha-Pekka Hotinen

Radioessee ja ääni-installaatio ovat osa Henna Lainisen tohtorin opinnäytetyötä, jota ovat tukeneet Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Taideyliopisto.

Kuuntele radioessee YLE Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4553151

Radioesseen englanninkäännös / English translation of the radio essay Sulamisvesissä
(“In the Meltwaters”): Sulamisvesissä English translation

Radioesseen käsikirjoitus suomeksi: Sulamisvesissä radioessee käsikirjoitus

Kuva: Kaisa Kortekallio

Comments are closed.