TULEVAISUUSKYLÄ

Tulevaisuuskylä
Yhteisötaideprojekti
2009-2011
Tuottaja ja taiteellinen johtaja: Henna Laininen
Koordinaattori: Heidi Kuusisto
Arkkitehtuuripiirustukset: Saana Karala, Tuomo Joensuu, Kris Le May, Janne Inkeroinen
Somistus: Anne Savitie, Laura Laukkanen ja työryhmä
Valosuunnittelu: Jussi Autio

Miltä onnellinen ekokylä Tampere näyttää vuonna 2050?

Tulevaisuuskylä-tapahtuma Tampereen Keskustorilla 2.-3.9.2011 kutsui eri arvomaailmoja edustavat yhteisöt rakentamaan kestävää tulevaisuutta. Kylänäkymä toteutettiin yhteistyössä tutkijoiden, arkkitehtien, puuseppien ja taiteilijoiden kanssa. Tavoitteena oli tehdä tietopainotteisesta ympäristökasvatuksesta elämyksellistä taiteen keinoin.

Kylän visuaalinen ilme oli maanläheinen. Varvikko versoi katukiveyksestä, ja sepän pajan kalke sekoittui linja-autojen jyrinään. Kylässä esiteltiin alkuperäiskansojen asumisratkaisuja sekä rakentamista kierrätysmateriaaleista. Ripauksen futurismia toivat tuuligeneraattori ja aurinkopaneelit. Yleisö pääsi kokeilemaan kaupunkiviljelyä ja sähköpolkupyörillä ajoa.

Tulevaisuuskylä tarjosi ilmaista ohjelmaa kaikenikäisille. Kylässä oli taidetyöpajoja, keskusteluja, näyttelyitä, elokuvaesityksiä, työnäytöksiä, ympäristötietoa jakava paviljonki ja ekoyritysten markkinat. Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon lukiolaiset ja Parkanon lukion musiikkiteatterilinjalaiset esittivät kylänraitilla tulevaisuuden tamperelaisia. Tapahtuma huipentui Antti Kervisen, Jukka Toivosen ja Jussi Löfin  Huominen on täällä jossain videoprojisointiesitykseen Raatihuoneen seinään.

Toimin tapahtuman tuottajana ja taiteellisena johtajana: hankin rahoituksen, koordinoin sisältöjen suunnittelun ja ohjasin kylän pystytyksen ja purun. Yhteistyössä kanssani tapahtumaa tuottivat Sanataideyhdistys Yöstäjä, TAMK, Tampereen kaupungin ECO2-ohjelma ja Tampereen Maan ystävät.

Tulevaisuudentutkimuksen seura nimesi Tulevaisuukylän Vuoden tulevaisuusteoksi 2011.

Comments are closed.